Valtuusto ja yhteiskuntavastuu

Sunnuntai 13.6.2010 klo 22:29


Valtuusto ja yhteiskuntavastuu

 Hämeenkyrön valtuustoryhmien ryhmänjohtajat sopivat valtuuston puheenjohtajan johdolla, että he ja valtuutetut antavat kirjalahjoituksen kunnankirjastolle. Kirjasto laati toivomuslistan, jotta ei tulisi 7 X Seitsemää veljestä tai kuutta Sotaa ja rauhaa – ja jotta lahjoitus vastaisi kirjaston kysyntään, ei antajien innokkuuteen. Lista koostui niin Kalle Päätalon tuotannosta kuin nykydekkareista ja lastenkirjoista ja aikakauslehdistä. Kirjalahjoitus luovutetaan kirjastossa 11. toukokuuta.

 Valtuusto vastaa siihen yhteiskuntatalkoohaasteeseen, joka sille paikallislehden palstoilla annettiin onnistuneen marraskuisen valtuustokirpputorin jälkeen.. Kirjojen lahjoitus on siis hyvää jatkoa – runsaan kysynnän ansiosta  ilmeisesti perinteeksi muodostuvalla –  kirpputorille, jonka tuotto lahjoitettiin sosiaalipalvelujen osoittamiin kohteisiin.

 Hyväntahdon toiminta jatkuu valtuuston vapaaehtoistyön merkeissä: perusturvalautakunnan pj Kirsi Parhankangas on valtuuston puheenjohtaja Maria Härkki-Santalan kanssa puolisen vuotta suunnitellut valtuuston vapaaehtoistyön toteuttamista.

 Vapaaehtoisuus tarkoittaa tässä sitäkin, että kukin saa kertaluontoisesti tai useamminkin tahtonsa, taitojensa ja ajankäyttönsä mukaan osallistua – ei ole pakko. Kyseessä on kaikin puolin niin sanottu mahdollisuuksien tasa-arvo.

 Kirsi: ”Vaikka olisimme hommassa vain kaksin Marian kanssa – tosin toimintaan ilmoittautuneissa oli jo muutama mieskin mukana –  niin teemme tätä KOKO valtuuston nimissä. Olemme viranhaltijoiden kanssa koko ajan yhteistyössä tässä asiassa, emme tahdo kuormittaa tai työllistää heitä tällä. Emme kilpaile kunnan oman palvelutoiminnan tai esim. kotihoitoyksikön kanssa ja siksi onkin keskusteltu eri palvelualojen esimiesten kanssa käytännön toteutuksesta.”

 MHS: ”Selvitimme myös teknisen palvelupuolen halukkuuden ja tarpeen olla mukana vapaaehtoistyön ’kohteena’. Usein jalkaudutaan sosiaali- ja terveyspuolelle, mutta tekninen sarka jää huomiotta. Oli kannustavaa, että myös kunnaninsinööri, siis tekninen puoli, suhtautui vapaaehtoistyöhön lämpimästi ja saimme Kirsin kanssa pitkän listan mahdollisista roskatempauksista, risusavotoista ja haravoinneista.”

 Vastaamme tarpeeseen ja kaikkien palvelualojen kanssa. Yli puoluerajojen valtuutetut lupautuivat heti alussa antamaan panoksensa. Kirsi ja MHS: ”Mottona meillä tässä vastaamisessa yhteiskuntatalkoisiin on ’annetaan itseltä ja itsestä ottamatta muilta’.”

Huhtikuun alussa haravointi- ja siistimisillassa olivat mukana  Anna-Maija Frantsila, Sari Haukipää, Maria Härkki-Santala, Kirsi Parhankangas, Vilho Ponkiniemi ja Heikki Uusitalo. Pekka Hakala on kokoamassa touko/kesäkuun taitteessa Harjun pururadan kunnostusporukkaa muun muassa valtuustolaisista.

 Herää aiheellinen kysymys, kuuluuko valtuuston pj:n, valtuuston tai perusturvalautakunnankaan perustehtäviin moinen toiminta. Ei, ei meistäkään kuulu – mutta jos valtuustotyö koetaan työksi, niin tämä vapaaehtoistyö on siihen linkittyvä harrastus ja kiinnostuksen osoitus. Tällaisessa toiminnassa on myös mahdollisuus tutustua kunnan eri palvelualueisiin.

 Käytännössä vapaaehtoistyö on edennyt kunnanpuutarhurin osoittaman viheralueen siistimisenä. Muita toteuttamismuotoja ovat lukijarengas näkövammaisten tarpeita varten, pienkotivierailut vanhusten luona, vieraana oleminen Tuulensuussa kertomassa harrastuksista, työstä ja vaikkapa levyraadin tai muisteluiden virittäminen. Haastetta toki riittää edelleen: tarvetta olisi rinnalla olijana erilaisilla retkillä, niin sanotussa äijäkerhossa ja teemapäivinä erityisnuorison parissa.

 MHS: ”Ihan ’itsekäs’ pointti näissä vapaaehtoistöiden kiemuroissa on se, että olen oppinut tuntemaan ihmisiä, valtuustoväkeäni kun näin tapaamme muutenkin kuin vain kuudesti valtuustokokouksessa vuoden mittaan. Lisäksi on mahdollisuus tutustua erilaisiin paikkoihin, itse menen toukokuussa Tuulensuussa Keinutuolivieraana ja tutustun paikkaan samalla. Lisäksi sovimme Kirsin kanssa niin, että vuorottelemme kirjaston kokoaman kirjakorin viemisessä eräälle kirjojen ystävälle terveyskeskuksen vuodeosastolla. Jo ensimmäisen kirjakorin vienti oli hieno kokemus, tuntuu että sain itse ihan valtavasti.”

 Ilmiönä valtuuston vapaaehtoistyö on kiinnostanut paikallissanomien lisäksi  Tampereen YLEä ja Kyrösradiota sekä Kuntalehteä.

 Toiminnan edetessä me hämeenkyröläiset päättäjät haluamme haastaa tällaiseen vapaaehtoistyöhön mukaan muutkin valtuustot kautta Pirkanmaan ja vaikkapa kautta koko Suomen. Samalla haluamme herätellä sitä ajatusta, että pienikin yksittäinen teko kantaa kauas, tuo hyvää mieltä ja antaa aihetta miettiä, voisiko tätä tehdä useamminkin kuin kerran. Muistutamme myös, että ensi vuosi on kansainvälinen vapaaehtoistoiminnan vuosi.

 Mahdollisia lisätietoja tai yhteydenottoa varten yhteystietomme:

 Kirsi Parhankangas, valtuutettu, perusturvalautakunnan pj    p. 040 523 9383

kirsi.parhankangas(at)hameenkyro.fi

Halutessanne Kirsi lähettää kuvia haravointitapahtumasta, joka oli 20.4.2010.

Maria Härkki-Santala, valtuuston pj       p. 0400 834 477

maria.harkki-santala(at)hameenkyro.fi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini