Mari Kiviniemen puheesta 28.8

Keskiviikko 7.9.2011 klo 11:18


Pirkanmaan Keskustanaisten Kirkkopyhä Sastamalassa                         28.8.2011 

Mari Kiviniemen juhlapuheesta: 

Sastamala-liitokseen ollaan alueella suhteellisen tyytyväisiä. Sen onnistuminen on kuitenkin vaatinut työtä. Eikä se työ ole vielä edes ohi vaan sitä tarvitaan yhä jatkossa, jotta kaupunki ja kaupunkilaiset voivat jatkossakin hyvin. Työ on perustunut alueelliseen yhteisöllisyyteen ja sen vahvuuteen.

Kuntaliitokset eivät tule todennäköisesti jäämään tällä alueella tähän. Jo nyt viritellään uusia liitoksia. Näiden toteuttamiseen tarvitaan yhdessä tekemisen halu ja tarve. Näiden liitosten tulee pohjautua alhaalta tulevaan ja ylöspäin menemään tarpeeseen. Ei siihen, että ylhäältä sanellaan miten tulee toimia. Kuntaliitosten ei pidä perustua pelkästään taloudellisiin näkökohtiin. Pitää ottaa huomioon myös paikallisuus, identiteetti, yhteisöllisyys ja lähidemokratia.

Yhteisöllisyyteen liittyy sekä oikeudet että velvollisuudet jokaiselle yhteisön jäsenelle. Jokaisella yhteisön jäsenellä on oma vastuu eli elämän hallinta. Toinen kivijalka yhteisöllisyydelle on sosiaaliset suhteet ja toisten auttaminen. Kolmanneksi tulee yhteiskunnan vastuu ja tästä on niin valtiollisten kuin paikallisten poliitikkojen huolehtia. Sen tarkoitus on tukea ja auttaa kansalaisia. Yhteiskunnan vastuu on valtion ja kuntien tehtävä. Näihin kuuluu opiskelun, työllistyminen, perustoimeentulo, terveyden- ja sosiaalihuolto kaikille kansalaisille.

Yhteisöllisyys vahvistaa!

Suomalaisen yhteiskunnan kivijalkaa murentaa nopeasti monien nuorten osattomuus koulutuksesta, työttömyys ja syrjäytyminen. Näistä epäkohdista kumpuaa nopeasti eripuraa ja huonoa henkeä juuri näiden nuorten keskuudesta.

Euroopan laajalle levinnyt kuohunta tulee suurelta osin ns. luokkayhteiskunnan ongelmista. Suurin ongelma näissäkin maissa on ollut nuorten syrjäytyminen. Nuorten elämään kiinnipääseminen on suuri asia. Huolehtimalla nuorisostamme, voimme suurelta osin ehkäistä tämänkaltaisia ongelmia.

Kitketään yhteiskunnasta vihapuheita ja eri ihmisryhmien syyllistämistä. Vihapuheet ja rasismi eivät ole ratkaisu. Niillä ei rakenneta yhteisöllisyyttä. Keskusta on ollut aina kansalaissovun rakentaja. Vihapuheet ja ihmisryhmien syyllistäminen on sivistymätöntä.

Pyhän Olavin kirkko symboloi yhdessä tekemistä ja yhteiseen työhön uskomista. Samalla reseptillä voimme luoda Keskustan toimintaa ja saada kansanliikkeemme taas nousuun. Kaikkien jäsenten ääni on kuuluttava ja sillä on luotava kattava pohja liikkeen toiminnalle. Yhteisöllisyys on aina ollut ja on oltava tämän liikkeen kantava voima.

Laati Elina Sieppi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini