Viljelijöiden ahdinko uhkaa elintarvikeomavaraisuuttamme

Perjantai 11.3.2016 klo 14:45 - Sirkka-Liisa Anttila


Viljelijöiden ahdinko uhkaa elintarvikeomavaraisuuttamme
 
Suomalainen tuottaja on historiansa kovimmassa talousahdingossa. Venäjän elintarvikeviennin loppuminen on romahduttanut tuottajahintoja jopa 60 prosentilla. Samalla kaupan halpuutuskampanjat pienentävät tuottajien leipää entisestään. Esimerkiksi viime syksynä kaupan ja teollisuuden välisissä hankintaneuvotteluissa kaupan vaatimuksena oli 15–20 prosenttia aiempaa alempi sisäänostohinta.
 
Kaupan halpuutuskampanjat tulevat kuitenkin erittäin kalliiksi suomalaiselle kuluttajalle. Pidemmällä ajanjaksolla ne tulevat romuttamaan sekä ruuan laadun, ruuantuotannon etiikan että korkean hygienian eteen tehdyn vuosikymmenten työn. Ruotsissa näillä laatukriteereillä on haettu lisäarvoa markkinoilta yhdessä kuluttajan kanssa.
 
Samaan aikaa myös tuotantopanosten hinnat ovat nousussa, mikä tekee elinkeinosta täysin kannattamatonta. Oman lisänsä tuovat EU:n lisääntyvä ja kiristyvä byrokratia. Suomen maataloushallinnon tulkinnoilla tätä byrokratiaa on vielä entisestään lisätty, sillä tulkitsemme EU-säädöksiä muita maita ankarammin. Tähän on saatava kiireesti muutos kansallisella päätöksellä.
 
Hallituksen on siis ryhdyttävä kiireesti konkreettisiin toimiin elintarvikeomavaraisuuden turvaamiseksi. Kiitänkin ministeri Tiilikaisen päätöstä tehdä uudelleenjärjestelyjä Mavin johdossa ja ottaa virasto ministeriön vahvempaan ohjaukseen. Mavin johdon toimintaedellytykset olivat toistuvien ongelmien vuoksi huvenneet olemattomiin.
 
Kotimainen ruuantuotanto on nyt aidosti vaarassa loppua. Siihen meillä ei totisesti ole varaa kriisiytyvässä maailmassa. Vaadinkin suomalaista kauppaa tunnustamaan kotimaisen ruuantuotannon erityislaadun ja pelastamaan sen varmalta kuolemalta. Oma kotimainen puhdas ruoka on kuluttaja tärkein henkivakuutus.
 
 
Lisätietoja: Sirkka-Liisa Anttila 0505113044


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini