Henkilöstön asema sote-uudistuksessa

Keskiviikko 15.5.2013 - Elsi Katainen

Henkilöstön asema sote-uudistuksessa linjattava
Keskustan purjeissa on myötätuuli, koska meillä on ratkaisuja ja kantapään kautta opittua nöyryyttä.
Sinipunahallituksella ei ole kumpaakaan. On vain sotkuja ja ylimielisyyttä.
Nyt jos koskaan tarvitaan ratkaisuja, jotka tuovat työtä ja turvaavat palvelut. Työ ja palvelut ovat alkaneen kevään ykkösasiat.
Työttömyys on edelleen pahentunut, yrityksissä on yt-suma ja lomautukset ovat päällä kunnissa. Samaan aikaan hallitus himoleikkaa palveluista.
Lopputulos on, että tavalliset suomalaiset ovat entistä ahtaammalla. Heijannaisvaikutukset ulottuvat koteihin ja työpaikoille: pahoinvointi ja epävarmuus lisääntyvät.
Pääministeri sanoi, että Suomessa on liian kielteinen ilmapiiri. Mistä se johtuu? Selityksiä voisi löytyä peiliin katsomalla.
Nykymenon suurimpia sijaiskärsijöitä ovat erityisesti vastuullista työtä pienellä palkalla tekevät suomalaiset kunnissa. Heistä todella monet ovat naisia.
Miten he voivat rakentaa elämäänsä ja miettiä tulevaisuuttaan, kun kukaan ei tiedä mitä lähes umpisolmuun menneissä kunta- ja sote-uudistuksissa tapahtuu?
Henkilöstön asema sote-uudistuksessa on täysin auki. Näin ei voi jatkua. Sekasorron tilalle on saatava selvyys ja epävarmuuden tilalle varmuus.
Pidän käsittämättömänä, miten hallitus on sivuuttanut henkilöstön täysin näissä vaalikauden suurimmissa uudistuksissa, vaikka hallituksessa istuu kaksi vanhaa ja yksi uusi työväenpuolue.
Keskustalla on vaihtoehto. Esitän, että puolueena aloittaisimme tiiviin vuoropuhelun myös kuntien työntekijöiden kanssa siitä, miten kuntia ja palveluja tulisi uudistaa.
Olen huomannut esimerkiksi kunta-alan suurimman ammattiliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n jakavan Keskustan huolen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote-uudistus